Autor Wątek: Znalezione w sieci  (Przeczytany 44338 razy)

lanner1

• Ekspert
Odp: Znalezione w sieci
« Odpowiedź #150 dnia: 12 Stycznia 2025, 20:22 »
To tak fajnie wygląda z daleka ,ale ma też swoje minusy. Nie mam drogi dojazdowej do domu i jadę 300 m przez łąkę i górkę piaszczystą. Jak jest sucho-ok. Jak popada śnieg robią się zaspy, jak roztopi to listonosz zostawia listy w sklepie. Kiedyś Smoczyca odśnieżyła 300 m drogi żebym mógł dojechać do domu. Teraz takich zim u nas już nie ma, ale i tak droga przez łąkę ( torfowa, 2 m i dno starego jeziora) słabo przejezdna. Może i dobrze, "urzędniki" mają trudniej. ;)

lanner1

• Ekspert
« Odpowiedź #151 dnia: 12 Stycznia 2025, 22:20 »
Zainteresował mnie ten materiał, bo w Assam kilka gatunków poprzez przełowienie uważanych jest za zagrożone w środowisku naturalnym. Import c. barca zabroniony a i dalej może tak być z czasem z innymi gatunkami.cyt:
Dr Biswas stwierdził ponadto, że pewne czynniki, takie jak właściwa identyfikacja (taksonomia) zagrożonych gatunków i mapowanie siedlisk, zostały rażąco zignorowane, w związku z czym wiele gatunków zostało błędnie zidentyfikowanych i nie zidentyfikowano ich w preferowanych siedliskach lub obszarach występowania w regionie brak odpowiednich informacji na ten temat. Różni autorzy donosili o Labionandinie w Assam, chociaż gatunku tego nie widziano przez ostatnie cztery dekady. Podobnie Channaurantimaculata, Channa barca, Channa bleheri, Channa stewartii, Erethistrispusillus i niektóre inne gatunki ryb akwariowych były intensywnie eksploatowane i w rezultacie są obecnie na skraju wyginięcia. W rozmowie z The Sentinel dr Biswas powiedział, że po konfiskacie urzędnicy leśni Dibrugarh zwrócili się do niego z próbkami, aby dowiedzieć się, czy ryba to Channa Barka, czemu kategorycznie zaprzeczył, koniec cytatu
oryginał u dołu. Tłumaczyć z hindi.
https://hindi.sentinelassam.com/top-headlines/assam-recent-seizure-of-channa-barka-fish-at-dibrugarh-airport-termed-a-hoax-683268

Peterek

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #152 dnia: 13 Stycznia 2025, 22:56 »
Widze Lanner ze sie ostro wkreciles w temat auranti i Assam :)
I to mi sie podoba !

Też tak mam, dlatego mieszkam na polanie w lesie :)
Zazdro... 8)
Też czekam na swój kawałek ziemi żeby jak shrek ogrodzić się ostrokołem na własnym bagnie  ;)

Tez Ci zazdroszcze Lesny Dziadku i trzymam kciuki Tuptus za Twoje bagienko ;D
To chyba wraz z wiekiem czlowiek potrzebuje wiecej spokoju i prywatnosci patrzac po sobie.
Cale zycie mieszkalem w wielkich miastach i dopiero 2 lata temu ucieklem do malutkiego 20-tysiecznego miasteczka gdzie naprawde odzylem 8)
A co dopiero pomyslec o takiej polanie w lesie czy bagienku.....

Duchu

• Ekspert
    • Yt
« Odpowiedź #153 dnia: 24 Stycznia 2025, 08:07 »
Podobne do moich. Rozmawiałem z autorem filmu i napisał że ten konkretnie kolorystycznie gatunek łapał w dalekich obszarach stanu Bengal zachod.
« Ostatnia zmiana: 24 Stycznia 2025, 16:18 wysłana przez Duchu »
Pozdrawiam.
Kamil , Szymek

tuptuś

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #154 dnia: 24 Stycznia 2025, 09:02 »
I elegancko, ryby akwariowe na spinning  ;D
Ładne kolorki  ::)
Channa pulchra : Channa asiatica "Galaxy" :Channa ornatipinnis :.............

Peterek

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #155 dnia: 27 Stycznia 2025, 22:17 »
I dzieki takim wedkarzom i ich filmikom mozemy zobaczyc jak niektore z naszych pupilkow zyja w naturze 8)
Super dzikusy !

lanner1

• Ekspert
« Odpowiedź #156 dnia: 06 Marca 2025, 00:26 »

Peterek

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #157 dnia: 11 Marca 2025, 00:17 »
Piekne te marulioides/marulius czy pseudomarulius 8)

Grzecho

• Ekspert
« Odpowiedź #158 dnia: 16 Marca 2025, 21:06 »
« Ostatnia zmiana: 16 Marca 2025, 21:08 wysłana przez Grzecho »

Peterek

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #159 dnia: 18 Marca 2025, 00:34 »
To stare i dobre filmiki !  8)

lanner1

• Ekspert
« Odpowiedź #160 dnia: 11 Kwietnia 2025, 13:57 »
Przypadkiem trafiłem na ten filmik. Początkowo z zainteresowaniem przyglądałem się kolejnym gatunkom. Później wyobraźnia ruszyła :). Zacząłem sobie wyobrażać, że kosmita przybył do rezerwatu zwanego "Ziemia" gdzieś na dalekich peryferiach cywilizowanego kosmosu. I tam jako znany miłośnik gatunku zwanego Homo sapiens odłowił kolorystyczne odmiany tego stwora. W małych bańkach powietrza znajdował się wyblakły osobnik odmiany Homo spp" biały angol rudawy", w drugim, znoszący niskie temperatury H. sapiens "eskimo" a w kolejnej bańce Homo sapiens obskura " ciemny". Wszystko to siedzi w bańkach z powietrza , nerwowo przechadza się po swoich niewielkich klatkach. Niektóre osobniki są mało ruchliwe, ale głodne, na widok schabowego na patyku zaczynają się nerwowo przesuwać wzdłuż przeszklonej ściany......

Peterek

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #161 dnia: 14 Kwietnia 2025, 17:07 »
Tak jak sam napisal w swoim filmiku stara sie on podkreslac kolory swoich ryb.
Trzyma wiekszosc z nich w takich samych warunkach jak w sklepach akwarystycznych czyli szklo + troche podloza.
Co kraj to obyczaj  ;)
Ogolnie mowiac to te ryby sa w dobrej kondycji.

Peterek

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #162 dnia: 06 Października 2025, 22:34 »
To nie filmik ale ciekawa fotka.
Jak z jakiegos filmu science fiction.

Stronka  https://niemeierdominik.jimdofree.com/

Peterek

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #163 dnia: 22 Grudnia 2025, 18:51 »
Juz dawno nic nieslyszalem o tym gatunku.
Channa maculata.
Bardzo ciezko teraz dostac prawdziwa maculate ze wzgledu na krzyzowanie tego gatunku z channa argus.
Filmik sprzed 16 lat z Polski.
Mysle ze Tuptus dobrze pamieta te ryby  ;D