A wiec powoli sie spelnia moje kolejne marzenie....
Zainspirowany opowiesciami i pasja naszego Dziadka Lesnego zapragnalem posmakowac,liznac drapieznikow powietrznych.
Przez przypadek odkrylem niedaleko gdzie mieszkam jedna z najwiekszych w Anglii farm z ptakami drapieznymi

Jest to miejsce w ktorym oprocz ptakow trzymaja takze osiolki,konie,lamy,weze i inne zwierzeta domowe.
Sa tam pokazy z ptakami czy jazda traktorem.
Swietna rozrywka dla dzieciakow.
Dzisiaj z rana wsiadlem w samochod i tam pojechalem.
10-15 minut jazdy wiec prawie pod domem.
Kiedy zostalem wpuszczony na teren z ptakami po prostu opadla mi kopara !
Pierwszy raz w moim zyciu moglem obserwowac jakies 1-2 metry odemnie takie drapole jak orly,jastrzebie,sokoly,kanie czy sowy.
Fascynujace zwierzeta !

Dowiedzialem sie ze za odpowiednia cene moge z sokolnikami uczyc sie jak je trzymac na reku a takze chodzic z nimi na polowania !
Sezon zaczyna sie od 1 pazdziernika do 28 lutego.
Bylem zajarany jak maly chlopczyk

Kazdego z tych ptakow obserwowalem bardzo uwaznie i podziwialem.
Takze porobilem fotki tym ktore mnie zainteresowaly.
Najbardziej mi zaimponowal Bielik amerykański.
Jego spojrzenie bylo niesamowite.
Czulem sie jakby mnie przeswietlal na wylot tymi swoimi wielkimi i pieknymi oczami.
Wspanialy ptak !
Stal naprzeciwko mnie z 1-2 metry odemnie.
Niebyl w klatce tylko mial uwiazana noge do swojego miejsca gdzie siedzial.
Niewiem dlaczego ale wogole mnie niezainteresowaly sowy a mieli ich z kilkanascie gatunkow.
Jedna z nich nawet mi siedziala na reku z rekawica podczas pokazu.
Zwrocilem uwage iz maja tam hybrydy a pamietam ze Dziadek Lesny pisal ze chyba w Polsce jest to zakazane.
Mam pytanie Dziadku Lesny.
Dlaczego niektore ptaki byly trzymane w klatkach a inne jakby "na wolnosci" czyli mialy swoj domek z miejscem do siedzenia i chyba z miska wody?
Tak jak psy sa przywiazane do budy smycza tak te ptaki byly przywiazane do tych swoich domkow za nogi.
Dodam ze wszystkie orly byly tak trzymane.
Bardzo chcialem zobaczyc moje kanie rude ktore kraza codziennie nad moim ogrodem ale niestety one byly trzymane w klatkach.
Mieli kanie rude,czarne i braminskie.
Pomyslalem ze juz niebede zaczynal kolejnego tematu o ptakach tylko tutaj napisze i wrzuce fotki.
Jesli niechcesz jednak Lanner zebym Ci smiecil w Twoim watku to daj znac i wszystko przeniose do nowego tematu.
Czas na fotki