Z godnie obietnicą chciałem Wam zaprezentować owada świetnie sprawdzającego się jako karmówka dla naszych podopiecznych. Część z Was na pewno go zna, mowa o stonodze murowej. Owad ten powszechnie występuje w Europie środkowej,północnej oraz zachodniej. Znaleźć go można pod butwiejącym drewnem, kamieniami ,w rumowiskach. Wszędzie gdzie jest wilgotno (podobno w wilgotności poniżej 80% szybko ginie) i jest rozkładająca się materia organiczna. Występuje zawsze w dużym zagęszczeniu więc w krótkim czasie można złapać sporą ilość,trzeba tylko się spieszyć bo szybko uciekają

Ja np ostatnio trafiłem na ich bardzo dużą liczbę w kompostowniku w ogrodzie skąd pozyskuje dżdżownice. Tak na marginesie to moje ryby wolą stonogi od dżdżownic. Niby zwykły owad kolejny którego nasze ryby zjedzą jeśli znajdzie się w akwarium,ale ma jedną cechę która go wyróżnia. Otóż długo wytrzymuje pod wodą, opada na dno i jak gdyby nic przemieszcza się po nim. Tak jakby nie wiedział,że jest pod wodą

.U mnie jeden niezauważony przez ryby spokojnie chodził po dnie przez ok godzinę.
Podsumowując: pokarm łatwo dostępny, za darmo, długo żyje pod wodą i porusza się czym skusi niejedną wybredną rybę i co najważniejsze smakuje naszym podopiecznym. Czego więcej chcieć

Na koniec kilka fotek stonóg złapanych dziś przeze mnie w dwie może trzy minuty...