Autor Wątek: żaba  (Przeczytany 807 razy)

lanner1

• Ekspert
żaba
« dnia: 28 Lipca 2025, 17:48 »
Jak deszcz pada dzieci się nudzą….ale chyba nie tylko dzieci. Smoczycza zarządziła sprzątanie. Broniłem się przed odkurzaczem ( wszystko to zgodnie z porzekadłem: ”Pokaż, że potrafisz a stanie się to Twoim obowiązkiem”), coś mówiłem o traumie z dzieciństwa, że warczy jak pies , który mnie pogryzł, ale nie pomogło. Smoczyca podniosła krzaczaste brwi, zadarła kulfon i przymknęła powieki z odgłosem zatrzaskującego się wieka od trumny. Wiedziałem, że w taką pogodę nie ucieknę do roboty na podwórko i chwyciłem za odkurzacz. Fakt, nasz pies linienie. Do tej pory znajdywałem jej kłaki nawet w lodówce, ale dziś przeszła siebie, nawet pod skorupką jajka.
W kuchni coś mi zaczęło uciekać przed rurą, zielone i obślizgłe , ale nie, to nie Smoczyca, to mała śliczna żabka, rzekotka. Złapałem w garść i wyniosłem na zewnątrz. Po drodze coś cicho zapiszczało. Przysunąłem dłonie do ucha i usłyszałem „ pocałuj mnie , dobry człowieku a zamienię się w piękną królewnę”. Zignorowałem. Po chwili usłyszałem głośniejsze: „ pocałuj mnie , dobry człowieku a zamienię się w piękną królewnę”. Popatrzyłem na cień rzucany przez Smoczycę, poczułem jej gorący oddech i wypuściłem królewnę na liść winorośli. Po pierwsze chcę żyć, a po drugie w moim wieku wolę mieć na podwórku gadającą żabę.
Ps. Niech przestanie padać, Smoczyca coś mówi o zakupie farby do odświeżenia ścian kuchni.

« Ostatnia zmiana: 28 Lipca 2025, 17:54 wysłana przez lanner1 »

Peterek

• Moderator Globalny
  • Ekspert
Odp: żaba
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Lipca 2025, 22:19 »
Dobra historyjka jak zawsze !  ;D ;D ;D
Usmialem sie....

Ps.Ja tez bym pewnie wybral gadajaca zabe :P