Ostatnie wiadomości

Strony: [1] 2 3 ... 10
1
Wężogłowy / Odp: Moje Channa sp. Laos fireback
« Ostatnia wiadomość wysłana przez lanner1 dnia Dzisiaj o 11:32 »
Dziękuję za odpowiedź i dobre słowo :)
Miałem wrażenie, że wolno rosną, ale moje były niezbyt wielkie jak przyjechały do mnie. Bałem się o wpływ sinic. Bez grzałki temp. dziś 22,1 C i taka się zwykle utrzymuje. Nie spada poniżej 20 C. Nie doceniamy wpływu filtra wewnętrznego na temperaturę wody. Silnik oddaje ciepło, jest chłodzony wodą. Co do karmienia, to mam syndrom "parówki" wywołany przez Peterka ;D i muszę hamować zapędy do przekarmiania. I tak, na dobrą sprawę, wszystkie ryby zazwyczaj widzimy tylko w trakcie karmienia.
Nie wiem też jaki wpływ na wzrost ryb ma wymiana wody. Zazwyczaj ryby dobrze reagują i lepiej rosną, między innymi rozrzedzamy wydzieliny ryb i nie o odchody tutaj chodzi. Jednak są gatunki, które nie lubią "świeżej". Na forum pojawiały się posty o tylko dolewaniu wyparowanej wody, ale to grozi "zupą". C.Adrao pochodzi z bagien i jej to pasowało, ale czy tak jest z Laosami?  Nawet tzw. kałuża , w której żyją bojowniki to kilkaset litrów wody, a nie plastikowy kubek. W bagnie okresowo zalewanym wodą w porze monsunów też następuje odświeżenie wody.
2
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Rafi dnia Dzisiaj o 09:11 »
Nie wiem , jaka jest optymalna dla tych ryb i w jakim tempie dojrzewają.
-ryby pod koniec maja dotarły do mnie, o rozmiarach 12-13cm.W styczniu tego roku ok 16cm.Teraz ok.20cm.Karmione na początku 3x w tyg.,a od roku 2x w tyg.
Niby optymalna 23 st.U mnie w najgorętsze dni ok.29st.,a w najzimniejsze 20st i nigdy nie zachorowały.Nie stosuję grzałki ani chłodziarki.Do tarła miałem dwa podejścia obecnej pary i chyba w obu przypadkach temp.ok 25st.Jedno tarło sprzedanej pary, temp. ok.23st.

Ładniutkie masz Laoski i akwarium,super👍😀
3
Akwaria / Odp: Channa gachua blue bengal
« Ostatnia wiadomość wysłana przez lanner1 dnia 01 Grudnia 2023, 19:55 »
OK. Dziękuję za radę.
Do tej pory zawsze miałem problem raczej z nadwyżką NO3 9 (dyskowce, Malawi, Tanganika)i raczej nie spodziewałem się, że tu może być odwrotnie.
Kamień napowietrzający działa, odsłoniłem taflę wody. Rośliny rosły w tempie zawrotnym.
Akwarium ma ponad 8 miesięcy bakterii podanych dużo aż  przesadnie także biologia raczej jest. Rośliny powierzchniowe wszystko zżarły
4
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Duchu dnia 01 Grudnia 2023, 17:58 »
Czasem sam ruch tafli wody nie wystarcza szczególnie przy zarośnięte tafli wody . Dałbym kamień napowietrzajacy i bakterie. Może być tak że no3 nie wykrywane bo biologia tam leży
Daj poprostu No3 w solach a cyjano znikną w kilka tygodni . Ale musisz je systematycznie uzupełniać i kontrolować z czego rośliny będą zadowolone
5
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Duchu dnia 01 Grudnia 2023, 17:54 »
Napowietrzanie działa.
Filtr wewnętrzny ustawiony tak, że porusza lustrem wody.
Do tej pory trzymając C. andrao  i każde inne ryby nie miałem takiej sytuacji. Często, mówiąc o potrzebach wężogłowów padały stwierdzenia, że nie wymagają napowietrzenia, wolą spokojną wodę i zarośnięte akwarium. Woda nie wymieniana, jedynie dolewana. Padały takie wiadomości na forum. Przy andrao się sprawdziło. Jedyna różnica to pistia i ryż wodny. Podejrzewam, że w/w rośliny zgodnie z ogólną wiedzą wyczyściły wodę ze składników pokarmowych i zaburzyły proporcje azotu do innych pierwiastków. N03  wynik   0.
Daj poprostu No3 w solach. Ale musisz je systematycznie uzupełniać. Rośliny będą zadowolone
6
Pierwszy wężogłów / Odp: Channa blue moon
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Admin dnia 01 Grudnia 2023, 17:49 »
Witaj Looker,

Baniak solidnej wielkości, domyślam się, że będzie to rozmiar 200x,
W takim basenie możesz się pokusić o rozpoczęcie swojej przygody z channa bipuli, po warunkiem, że stworzysz wiele kryjówek, zacienionych miejsc, korzeni, gałęzi, tuby korkowe i tym podobne...

Najważniejsze jednak jest to, czy będziesz mógł przeprowadzić zimowanie tych wężogłowów?
7
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Tomaso dnia 01 Grudnia 2023, 15:21 »
Cyjano to spory kłopot. Miałem w moim akwarium. Wtedy prawie roślin nie miałem. Zaciemniłem akwarium na 4-5 dni. Nie karmiłem. Ustawiłem  filtr (Turbofilter 1000) na maksa tak by ruszał wodą w całym zbiorniku 200l. Wcześniej bardzo dokładnie wybierałem rurką śmierdzący korzuch.
Problem się rozwiązał. A, dałem też na wylot rurkę by były bombelki napowietrzające. Za to napowietrzanie później od Was mi się dostało 😁
8
Powitanie / Odp: Channy Aurantimaculata
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Admin dnia 30 Listopada 2023, 19:31 »
Witaj wśród Nas,
Cieszymy się, że dołączyłeś do Nas,
Mam nadzieję, że to miejsce stanie się dla Ciebie ważną skarbnica wiedzy o wężogłowach, które swoją osobą i wiedzą również wzbogacisz.

Cobra to wyzwanie ponieważ nie należy do najłatwiejszych wężogłowów...
Mam nadzieję, że będziesz się dzielił swoimi nowymi podopiecznymi.
9
« Ostatnia wiadomość wysłana przez lanner1 dnia 30 Listopada 2023, 18:14 »
Nie wiem w jakim tempie powinny rosnąć te ryby, ale "szału" nie ma. Największy to zdeklarowany samiec, trochę dostojny, trochę gapowaty. W ostatnim czasie palmę pierwszeństwa przejęła największa samica. Goni inne ryby poza samcem. Samiec bardzo tolerancyjny wobec innych ryb. Ostatnie dni zauważyłem większą zażyłość u w/w ryb choć do tej pory bardziej aktywna była samica. Dziś zauważyłem, że samiec jakieś tańce w tubie wywijał, ale to początki. Temp. 21,7 stop. C. Nie wiem , jaka jest optymalna dla tych ryb i w jakim tempie dojrzewają. Jakość zdjęć marna-przepraszam, wszystko się odbija w szybie. Na zdjęciu akwarium para po prawej na dole.
10
Pierwszy wężogłów / Odp: Channa blue moon
« Ostatnia wiadomość wysłana przez head66y6 dnia 30 Listopada 2023, 14:52 »
Witam.
Jeśli przez "blue moon" rozumiemy Channa bipuli?
Zbiornik 600l na pewno wystarczy dla małej grupy, a później może dla pary tak? Nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie. Bardzo mało jest informacji na temat tego gatunku i jak na razie wszędzie czytałem, że nie udało się ich jeszcze rozmnożyć w niewoli. Ani informacji o zachowaniu tego gatunku w parze i przez dłuższy okres czasu. Nikt nawet nie może powiedzieć na pewno, czy samiec wykluwa młode w pysku, czy też robią one pływającą tratwę na powierzchni z jaj, jak asiatica? Sam trzymam je od 2 lat i wciąż się uczę, obserwując je. Jak na razie zachowują się jak większość kanczyli z terenów wyżynnych i płynących strumieni. Są mniejsze, ale bardzo żywiołowe i nastrojowe. Myślę, że wiele zależy od obszaru dna i bardzo nierównego terenu. Dużo dużych skał, gałęzi, rurek na dnie i pływających na powierzchni - wszystko w pełni wykorzystane, gdy przybywają. W ciągu 2 lat nie widziałem jeszcze dwóch ryb trzymających się razem lub wykonujących jakiekolwiek miłosne pokazy. Nie mogą nawet sprawić, by dwie ryby leżały razem podczas odpoczynku. Wydaje się, że jest między nimi ciągłe napięcie.
I jestem pewien, że obie płcie są reprezentowane!
Czasami kończy się to tak, jak na zdjęciach! Ale ten, kto się cofnie i przyjmie podrzędną rolę, nie jest dalej atakowany. Ale jak mówię. Czas pokaże ....

Strony: [1] 2 3 ... 10