Ostatnie wiadomości

Strony: [1] 2 3 ... 10
1
Wężogłowy / Odp: Channa limbata "Granite"
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Peterek dnia 14 Kwietnia 2026, 21:33 »
niestety granite mialy najwieksza agresje z chann jakie mialem, ryby na siebie polowaly jak predatory. agresja cos jak mlode parachromis dovi czy  motaguensis cel zabic wszystko

Te granite to prawdziwe diably !
2
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Peterek dnia 14 Kwietnia 2026, 21:32 »
Kolejne młode trafią do Dominika, Pascala Antlera,

To bardzo znani hodowcy z Niemiec.
Pascal rozmnozyl wiekszosc gatunkow.
Kiedys z nimi czesto rozmawialem o Channa.
Maja potezna wiedze o tych rybach.

a część zostanie wysłana do jakiegoś instytutu badawczego na analizę genetyczną, żeby ustalić, czy to osobny gatunek, czy jakieś krzyżówki. Podobno będę informowany o wynikach hodowli i badań genetycznych.

To jest super sprawa !
Czekamy na wiadomosci  :)

Dodatkową korzyścią z jego wizyty u mnie był przywóz gotowej pary Channa torsaensis od Dominika Niemeiera. Ryby pochodzą z zeszłorocznego importu do Niemiec i zostały złowione bezpośrednio w Indiach. Piękne ryby o wielkości około 20 cm. Na razie są jeszcze płochliwe, ale zjadły próbki muszli i od czasu do czasu pojawiają się przy przedniej szybie. Muszę dać im czas, aby przyzwyczaiły się do nowego akwarium i ruchu przed nim.

Gratuluje nowego gatunku !  8)
Piekne ryby i do tego dzikie.
Teraz sobie odpoczniesz od agresji  ;)

Nie są jakoś szczególnie kolorowe, ale mają w sobie ten tajemniczy naturalny urok, jaki mają dla mnie lucius, bankanensis, punctata i podobne gatunki.

Maculata,obscura,quinquefasciata czy argus.
Wiem o czym mowisz.
Te ryby niemusza byc kolorowe zeby byc piekne.
"Tajemniczy i naturalny urok" - bardzo dobrze to napisales.
3
« Ostatnia wiadomość wysłana przez pako dnia 14 Kwietnia 2026, 17:33 »
 niestety granite mialy najwieksza agresje z chann jakie mialem, ryby na siebie polowaly jak predatory. agresja cos jak mlode parachromis dovi czy  motaguensis cel zabic wszystko
4
Wężogłowy / Odp: Channa lucius Forest Snakehead
« Ostatnia wiadomość wysłana przez head66y6 dnia 14 Kwietnia 2026, 10:06 »
To naprawdę niesamowicie piękne ryby i drapieżniki w każdym szczególe!
Akwarium też jest super, a o jakości zdjęć nie ma nawet co mówić  :)
To wszystko jest po prostu piękne i życzę dalszych sukcesów.
5
« Ostatnia wiadomość wysłana przez head66y6 dnia 14 Kwietnia 2026, 10:02 »
Wcale Ci sie niedziwie.
Tez bym niechcial takich mlodych ryb ktore sie ciagle zabijaja czy zjadaja nawzajem.
I niewszyscy moga czy chca przeznaczyc kilka zbiornikow na 1 gatunek.
No szkoda ze sa tak agresywne.
Ciekawy jestem reakcji Twojego przyjaciela z Niemiec po pewnym czasie  ;)

Tak, jest tak, jak piszesz.
Nie chcę mieć w mieszkaniu X akwariów z tylko jednym gatunkiem.
W tę sobotę był u mnie Heiko. Zabrał wszystkie młode „granit”, które jeszcze zostały. Z pierwotnych około 80–90 sztuk wyłowiliśmy w sobotę 36 sztuk.
Heiko zatrzyma dorosłą parę, którą próbuje połączyć. Kolejne młode trafią do Dominika, Pascala Antlera, a część zostanie wysłana do jakiegoś instytutu badawczego na analizę genetyczną, żeby ustalić, czy to osobny gatunek, czy jakieś krzyżówki. Podobno będę informowany o wynikach hodowli i badań genetycznych.
To była bardzo miła wizyta, pełna informacji i nazwisk znanych hodowców ryb z rodzaju Channa w Niemczech.
Dodatkową korzyścią z jego wizyty u mnie był przywóz gotowej pary Channa torsaensis od Dominika Niemeiera. Ryby pochodzą z zeszłorocznego importu do Niemiec i zostały złowione bezpośrednio w Indiach. Piękne ryby o wielkości około 20 cm. Na razie są jeszcze płochliwe, ale zjadły próbki muszli i od czasu do czasu pojawiają się przy przedniej szybie. Muszę dać im czas, aby przyzwyczaiły się do nowego akwarium i ruchu przed nim. Nie są jakoś szczególnie kolorowe, ale mają w sobie ten tajemniczy naturalny urok, jaki mają dla mnie lucius, bankanensis, punctata i podobne gatunki.
Poniżej trzy zdjęcia poglądowe, a jeśli wszystko pójdzie dobrze i przyzwyczają się do ręki z telefonem, będę dodawał aktualizacje w osobnym wątku o Channa torsaensis.

6
« Ostatnia wiadomość wysłana przez head66y6 dnia 14 Kwietnia 2026, 09:21 »
Faktycznie można się zniechęcić. Szkoda. Rozumiem Twój żal, tyle włożonej pracy. Taki los hodowcy. Albo traktować to jako ciekawą przygodę albo zmienić hobby na np. filatelistykę🤔

Nie chodzi tu o inne hobby  ;D
Po prostu nie chcę mieć w domu tak agresywnych ryb, które nie potrafią się dogadać nawet w młodości. Z powodu tego gatunku musiałbym mieć w domu dodatkowe 5 akwariów lub pojemników, żeby regularnie sortować ryby według wielkości, nieustannie je obserwować i interweniować. Kłócących się rodziców można rozdzielić w akwarium, ale co z młodymi, które nieustannie się atakują i zjadają nawzajem nawet w akwarium o pojemności 200 litrów, zanim pojawią się chętni na ich zakup? Nie spotkałem się jeszcze z czymś takim u żadnego gatunku. 
7
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Oskarek dnia 12 Kwietnia 2026, 15:38 »
Przepiękne te ryby,
Gratuluję  😀
8
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Peterek dnia 11 Kwietnia 2026, 17:30 »
Ryby nabieraja pieknej sylwetki i masy  8)
Fotki i filmiki nigdy nieoddaja prawdziwego piekna naszych ryb.

Pamietam ze moje lucius przy polowaniu zawsze robily sie bardzo ciemne i tak czekaly na ofiare az podplynie blisko pyska i wtedy nastepowal szybki atak.
Nigdy nieganialy za rybami.
Atakowaly z ukrycia.
To mistrzowie kamuflazu !

Super Ci wyszla ta przedostatnia fotka w drugim poscie  8)
9
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Peterek dnia 11 Kwietnia 2026, 17:10 »
Niestety, jestem tak zaskoczony i zniechęcony ich agresją, że dam przyjacielowi z Niemiec wszystkie te limbaty „granitowe” i nie chcę ich już więcej w domu! Takich sukinsynów jeszcze nie spotkałem.

Wcale Ci sie niedziwie.
Tez bym niechcial takich mlodych ryb ktore sie ciagle zabijaja czy zjadaja nawzajem.
I niewszyscy moga czy chca przeznaczyc kilka zbiornikow na 1 gatunek.
No szkoda ze sa tak agresywne.
Ciekawy jestem reakcji Twojego przyjaciela z Niemiec po pewnym czasie  ;)
10
Kwestie ogólne / Odp: Rarogi moje hobby
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Peterek dnia 11 Kwietnia 2026, 16:53 »
Gratulacje !  8)

Zazwyczaj do 14 dni nie odróżniają sokoła od człowieka. Po 14 wiedzą, że są sokołami.

To jest ciekawe.
Strony: [1] 2 3 ... 10