Autor Wątek: Channa aurantimaculata  (Przeczytany 21863 razy)

lanner1

• Ekspert
Odp: Channa aurantimaculata
« Odpowiedź #135 dnia: 29 Lipca 2025, 23:04 »
Tak wyciszają agresję. Jak tylko samica bryka samiec skraca dystans i się przytula.

head66y6

• Zaawansowany użytkownik
« Odpowiedź #136 dnia: 30 Lipca 2025, 12:23 »
To naprawdę piękne ryby! Im są starsze, tym piękniejsze.
Zarówno pod względem koloru, jak i postury.
Szkoda by było, gdyby się nie rozmnażały.

pako

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #137 dnia: 30 Lipca 2025, 15:44 »
mysle ze sie ucza i zaraz cos z tego bedzie ja na to mowie tarlo na sucho  ;)

lanner1

• Ekspert
« Odpowiedź #138 dnia: 30 Lipca 2025, 15:50 »
Trochę im jednak sezon ucieka. Były zimowanie, wiosną temperatura rosła, dobrze dokarmiane ( nawet burę dostałem od Peterka), w czerwcu włączyłem deszczowanie i jak mówisz "tarło na sucho". Jak pisałem tym "tarłem" rozładowują stres.

Grzecho

• Ekspert
« Odpowiedź #139 dnia: 01 Sierpnia 2025, 01:11 »
Zostaje Ci jeszcze porównanie kształtu głowy od góry. I głos kogoś kto ten gatunek zna.
Można też porównać odbyty ale raczej w ostatczności bo to spory stres dla ryb i niektórych właścicieli...
Na filmiku gość porównuje auranti właśnie od dołu.  Niestety nawet nie wiem w jakim języku mówi ale da się zorientować co i jak, pokazuję też zdj. do porównania.

lanner1

• Ekspert
« Odpowiedź #140 dnia: 01 Sierpnia 2025, 13:52 »
Film bardzo pomocny. Na tą chwilę odpuszczę sobie stres mój i ryb. Jestem oczywiście bardzo ciekawy płci tych ryb zwłaszcza w kontekście dwóch samic azjatek, ale stres związany z odłowem i molestowaniem mnie zniechęca. Muszę cierpliwie czekać. To są jeszcze młode ryby . Gatunki większe dłużej dojrzewają. Wcześniej pisaliśmy o korelacji między długością ryby a dojrzewaniem. Ale film bardzo pouczający. Dziękuję.
« Ostatnia zmiana: 01 Sierpnia 2025, 13:54 wysłana przez lanner1 »

Jojejo

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #141 dnia: 02 Sierpnia 2025, 10:04 »
Szukałem, ale nie mam już zdjęć byś sobie porównał samca i samice. Najbardziej u mnie widoczna różnica była w budowie głowy, kolorze ciała i płetwy oraz budowie płetwy grzbietowej. Tarło było na początku kwietnia gdy woda doszła do 19 stopni.

Znalazłem na necie stare zdjęcia.
1 fotka. Samica i samiec w prawej.
2. To samica
3. Samiec
« Ostatnia zmiana: 02 Sierpnia 2025, 10:15 wysłana przez Jojejo »

Grzecho

• Ekspert
« Odpowiedź #142 dnia: 02 Sierpnia 2025, 18:11 »
Rzeczywiście u samca pletwa grzbietowa zupełnie inna poza tym że sporo wyższa to jeszcze dużo ma błękitnego koloru na końcach.  A jeszcze gdyby ktoś miał wątpliwości samica to ta ryba która składa ikrę🤪 🤪🤪

lanner1

• Ekspert
« Odpowiedź #143 dnia: 02 Sierpnia 2025, 23:54 »
Tak, tak, wiem. Te moje ciągłe rozważania dotyczące płci ryb zaczynają być męczące. Myślę, że większość z nas chciała by mieć zgraną parę, a nie np. dwa samce, którym znudzi się "męska przyjaźń" i się w końcu zatłuką. Azjatki się jakoś dogadały i spokój w baniaku.

Jojejo

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #144 dnia: 03 Sierpnia 2025, 11:03 »
Jeśli to cie uspokoi. To moje w lato też wykazywały większą agresję wobec siebie. Może miała na to wpływ temperatura. Bo dobijała do 25-26 stopni. A później potulnie spędzali razem zimę w swoim domku. Myślę że na przyszły rok po zimie czeka cię tarło.

Peterek

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #145 dnia: 05 Sierpnia 2025, 00:16 »
Zostaje Ci jeszcze porównanie kształtu głowy od góry.

Kilka lat temu zalozylem taki temat:
https://forum.channa.club/index.php?topic=344.0

lanner1

• Ekspert
« Odpowiedź #146 dnia: 07 Sierpnia 2025, 12:00 »
Jak zwykle filmowałem je w słabym oświetleniu, bo wtedy mnie nie widzą  i nie ustawiają się do "koryta". Jak podnoszę pokrywę, to nie widzę ryb z góry , bo skaczą i nerwowo się zachowują - polowanie na żarcie.
« Ostatnia zmiana: 07 Sierpnia 2025, 13:51 wysłana przez lanner1 »

lanner1

• Ekspert
« Odpowiedź #147 dnia: 12 Sierpnia 2025, 00:30 »
Nie lubię takich niespodzianek. Gdzieś czytałem o takich przebarwieniach i nie były to dobre wiadomości. A teraz  w trakcie mojego pisania wojna jakiej jeszcze nie było. Nie wiem czym to się skończy. Rozumiem też miłośników trzymania pojedynczych chann, o wiele mniej stresu. Nie ma wystarczająco dużego zbiornika, żeby "wkurzone" ryby mogły się odizolować.
 Jeszcze przed chwilą wszystko wyglądało dobrze
« Ostatnia zmiana: 12 Sierpnia 2025, 00:39 wysłana przez lanner1 »

Grzecho

• Ekspert
« Odpowiedź #148 dnia: 12 Sierpnia 2025, 10:47 »
Wygląda jakby przywaliła zdrowo łbem.  Jak sytuacja?

lanner1

• Ekspert
« Odpowiedź #149 dnia: 12 Sierpnia 2025, 15:15 »
Samiec ma mocno stłuczony łeb, ale pływają razem. Ciężko coś z tego zrozumieć. Jednak wczoraj był element inny niż co dzień. Światło w akwarium zapala się i gaśnie automatycznie . Wczoraj dałem trochę późno jeść młodym i po zgaśnięciu światła włączyłem je natychmiast na jakieś pół godziny. Na początku nic się nie działo a później zakotłowało się w baniaku aż woda chlustała. Nie lubią zmian tego rodzaju.