Autor Wątek: Problem z przełykaniem  (Przeczytany 3289 razy)

Zimna Zośka

• Aktywny użytkownik
Problem z przełykaniem
« dnia: 03 Grudnia 2024, 14:51 »
Cześć.
Mam problem z samcem gachua, ryba jakby nie umiała zmiażdżyć, rozdrobnić pokarmu. Wypluwa i próbuje kilka razy, wygląda to tak jakby było za twarde. Karmiona tylko żywcem mącznik, karaczan, drewnojad. Właśnie po tym ostatnim się to zaczęło, czy drewnojad mógł uszkodzić przełyk ryby? Muszę coś wymyślić bo ryba nie je, a sztucznych nie przyjmuje w ogóle. Miał już ktoś tak?

lanner1

• Ekspert
Odp: Problem z przełykaniem
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Grudnia 2024, 18:23 »
Nie miałem, ale jak drewnojad coś uszkodził ,to chyba nic nie zrobisz. Ryba długo może nie jeść. Będzie miała czas regenerować. Dopasuj wielkość pokarmu. Mączniki są różnej wielkości. Ja podając drewnojady pozbawiam je żuwaczek tuż przed podaniem rybom.

Zimna Zośka

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Grudnia 2024, 19:23 »
Nigdy nie pomyślałem żeby usuwać żuwaczki. Może to i dobra praktyka, jak patrzeć co u mnie się stało. Dziś udało się zjeść jednego mącznika, takiego białego miękkiego. Także jest światełko w tunelu. Co do nie jedzenia to wiem, że ryby długo wytrzymują, ale samica trochę zaczęła dominować w akwarium. Więc gościu musi się wykaraskać, zanim oprócz przełyku będzie musiał lizać inne rany.

lanner1

• Ekspert
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Grudnia 2024, 19:41 »
jeżeli samica wariuje, zmień coś w akwarium. To jak z kobietami - wyremontuj kuchnię a jakiś czas będziesz miał spokój, będzie miała co robić. :D A z tymi białymi mącznikami to dobry pomysł. Przechodzą wylinkę, zrzucają za ciasne chitynowe ubranko ,a nowe zanim stwardnieje jest w sam raz.
« Ostatnia zmiana: 03 Grudnia 2024, 19:44 wysłana przez lanner1 »

Peterek

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Grudnia 2024, 15:27 »
jeżeli samica wariuje, zmień coś w akwarium. To jak z kobietami - wyremontuj kuchnię a jakiś czas będziesz miał spokój, będzie miała co robić. :D

;D ;D ;D

Ja nigdy niemialem klopotow z drewnojadami ale to moze dlatego ze jak je kupuje zywe to tylko takimi karmie przez pierwsze kilka dni a pozniej wszystkie laduja w zamrazalce.

Czy samcowi sie poprawilo?

Zimna Zośka

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Grudnia 2024, 17:59 »
Jak narazie bez zmian, no może trochę bardziej próbuje, ale wypluwa.

Zimna Zośka

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Lutego 2025, 19:35 »
Trochę czasu minęło, ryby się zakopały i nie widziałem śladu życia w akwarium. Po miesiącu pierwsza wypłynęła samica i zaczęła normalnie jeść, wszystko co wrzucam mącznik, świerszcze czy karaczany. Aż serce się raduje. Bebech jej wywaliło, aż muszę przystopować z karmą. Ciesze się że doszła do siebie. Jak na razie drewnojady wypadają z diety.

lanner1

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Lutego 2025, 19:56 »
A co ją sprowokowało do wypłynięcia? Podniosłeś temperaturę czy tak sama z siebie?

Zimna Zośka

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Lutego 2025, 05:57 »
A co ją sprowokowało do wypłynięcia? Podniosłeś temperaturę czy tak sama z siebie?
Nie wiem za bardzo dlaczego wypłynęły, bo samiec też się już pojawił. W akwarium na przeciwko mam drugą parę. Tam nic takiego się nie wydarzyło, ale tam wciąż są młode z rodzicami. Temperatura u mnie jest podobna cały czas, ale kilku znajomych pisało do mnie w podobnym czasie dlaczego ich ryby przestały jeść. Może przypadek, a może te gachua też pauzują w naturze? Zobaczę w następnym roku czy to się będzie powtarzać.

Peterek

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Lutego 2025, 00:35 »
Po miesiącu pierwsza wypłynęła samica i zaczęła normalnie jeść, wszystko co wrzucam mącznik, świerszcze czy karaczany. Aż serce się raduje.

No i elegancko !

ale kilku znajomych pisało do mnie w podobnym czasie dlaczego ich ryby przestały jeść. Może przypadek, a może te gachua też pauzują w naturze? Zobaczę w następnym roku czy to się będzie powtarzać.

Ciekawe.
Sprawdz w przyszlym roku i daj znac.