Autor Wątek: Potrzebna sugestia i witam  (Przeczytany 1583 razy)

JeremiJarkowicz

• Nowy użytkownik
  • *
Potrzebna sugestia i witam
« dnia: 13 Lipca 2025, 12:16 »
Witam,

Panowie szybki strzał. Szukam channy na moje warunki i preferencje.
-Nie boje się agresywnych / bardziej wymagających uwagi gatunków. Miałem już różne zwierzaki od krewetek na boa kończąc. Duże sukcesy (amatorskie) w hodowli różnorakich ryb itd. Nie jestem hodowcą, ale no mówiąc krótko akwarium i obsada raczej nie sprawiały mi nigdy problemów więc się nie boję dużej rybki.
- akwarium 840L z 200L przelewowym zbiornikiem. Tutaj adnotacja bo czytałem na forum że istnieją praktyki obniżania poziomu wody - u mnie będzie z tym problem no bo komin jest na sztywno na poziomie pełnego akwarium. Teoretycznie mógłbym przejść na inną filtrację, ale nie preferuję tego. Nie mniej jak mus to mus.
-nie chce chłodziarki ze względu na koszt zakupu jak i prąd który potem takowa zje. Z tego co rozumiem ogranicza mi to wybór do chann tropikalnych? Mam nadzieję że są największe  ;D
-no właśnie największe - 1 sztuka ewentualnie parka która nie będzie robić sobie krzywdy. Generalnie chce żeby ryba czuła się komfortowo w moim baniaku, ale też żeby wykorzystywała całość tj. był to gatunek tak duży jak może być.

Dzięki i czekam na odpowiedzi ;)

ps: bardzo ciekawie wygląda channa EMAS z linku
https://www.olx.pl/d/oferta/channa-emas-rarytas-dowozimy-wysylamy-CID103-IDRsqkd.html

ALe inf. o niej jak i jakieś fotki dorosłych osobników są ciężko dostępne. Nie wiem nawet do ilu ta channa rośnie, ani jaka to do końca odmiana? wariant?

JeremiJarkowicz

• Nowy użytkownik
  • *
Odp: Potrzebna sugestia i witam
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Lipca 2025, 14:20 »
Dobra już widzę że Emas jest zupełnie ogromny więc nie było pytania. Robię reserch i wychodzi mi na to że 90% chann wymaga ochładzania akwarium. Bardzo mnie to smuci bo koszta wydają się ogromne co finalnie może dla mnie zamknąć temat posiadania tej ryby. Wydaje mi się że jednym dużym gatunkiem jaki mógłbym mieć jest channa lucius. Ale chętnie się dowiem że jestem w błędzie.

Grzecho

• Ekspert
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Lipca 2025, 15:40 »
Cześć,  a jakie masz wymiary zbiornika?

Peterek

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Lipca 2025, 23:34 »
Witaj na naszym forum JeremiJarkowicz :)

Cześć,  a jakie masz wymiary zbiornika?

Dokladnie.
Ale juz z gory Ci mowie ze takie duze gatunki jak Channa micropeltes,marulioides,marulius czy diplogramma odpadaja.
Z tych srednich i tropikalnych masz:
Channa lucius wlasnie(piekna i unikatowa ryba ktora posiada u siebie nasz forumowicz Duchu).
Channa pleurophthalma
Parachanna obscura.

ewentualnie parka która nie będzie robić sobie krzywdy.

Tutaj nigdy niema 100% gwarancji ze dobrana parka sie niezabije nawzajem.
Raczej sa mniejsze szanse na zgode miedzy nimi ;)