Ostatnie wiadomości

Strony: [1] 2 3 ... 10
1
Wężogłowy / Odp: Moja Tajwanka
« Ostatnia wiadomość wysłana przez lanner1 dnia Dzisiaj o 23:03 »
Woda to zupa, bo wycofałem filtr zgodnie z sugestią (miał być zmniejszony nurt wody). Z dwóch samic para nie powstała a co najmniej dzieci z tego nie będzie. Ryby duże, na mój widok merdają ogonami i zawiesina z dna się podnosi. Zmian nie widać, rządzi Tajwanka ale bez specjalnej agresji.
2
Wężogłowy / Odp: Moje channy bleheri
« Ostatnia wiadomość wysłana przez lanner1 dnia Dzisiaj o 22:42 »
Młode zaczynają pokazywać kolory.
3
Wężogłowy / Odp: Channa aurantimaculata
« Ostatnia wiadomość wysłana przez lanner1 dnia Dzisiaj o 19:04 »
Czasami się zastanawiam, czy je nie rozdzielić. Samica jest brutalna i czasami zaczyna ostro gonić już mocna potłuczonego samca. A z drugiej strony potrafią całkiem realistycznie "udawać tarło'
4
Club zbytu / Odp: Sprzedam
« Ostatnia wiadomość wysłana przez bartekwit dnia 05 Lipca 2025, 21:48 »
Hej. Po ile ch. Ornatipinnis ? Przy 6 szt i czy kurierem możliwe wysłać ?
Pozdrawiam
5
Club zbytu / Odp: Channa gachua Kolkata f1
« Ostatnia wiadomość wysłana przez bartekwit dnia 05 Lipca 2025, 19:37 »
Hej. Jakiej wielkości są dorosłe ?
I jakiej wielkości młode jeśli cokolwiek zostało ?
Pozdrawiam
6
Kwestie ogólne / Odp: CHANNA CLUB W NIEBEZPIECZEŃSTWIE!
« Ostatnia wiadomość wysłana przez tuptuś dnia 03 Lipca 2025, 16:40 »
Ja także Wszystkim Wam mocno dziękuje za pomoc !  8)
Już tak nie cukruj...  :P
7
Wężogłowy / Odp: Channa asiatica z Tajwanu
« Ostatnia wiadomość wysłana przez lanner1 dnia 02 Lipca 2025, 14:03 »
Wracając jeszcze do konfliktu pary. Czy całe te "zamieszanie"w akwarium nie zaczęło się po gwałtownym włączeniu światła nocą? Chodzi mi o szybkie przejście z ciemności w jasny "dzień"? Miałem już takie sytuacje, że np samica u pielęgnic skoczyła wyłapywać młode a samiec jakby broniąc młode ją zatłukł. U wężogłowów gwałtowne włączenie światła skutkowało agresją wobec młodych kończące ich zjadaniem.
8
Wężogłowy / Odp: Channa lucius Forest Snakehead
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Duchu dnia 02 Lipca 2025, 09:32 »

Czy myslisz ze mozesz juz powiedziec ktore to samiec czy samica?
Czy jeszcze sa za mlode?

Dwie wiem na pewno że to samiec i samica ale z jedną średnią sztuką jeszcze się borykam chociaż bardziej obstawiam że to wieksza samica.
9
Wężogłowy / Odp: Channa limbata "Granite"
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Peterek dnia 02 Lipca 2025, 01:04 »
Więc tylko kilka nowych informacji ....
Niemiecki ekspert od ryb Channa Dominik Niemeier nadal ma problem z pochodzeniem tych „granitowych” limbata. Uważa, że jest to hybryda, a nie odrębna forma limbaty. Wspólnie wymieniliśmy się informacjami na ten temat. Niedawno odezwał się hodowca z Indonezji, a konkretnie z wyspy Java o imieniu Hiko.
Pracuje on na pewnym uniwersytecie na Jawie, sam hoduje Channas i głównie podróżuje po Indonezji i aktywnie poluje na te ryby. Około 2019 roku natknąłem się na jego blog o Channy w Internecie. Była to jedna z pierwszych stron, z których czerpałem. Już wtedy odbyliśmy kilka rozmów na temat hodowli ryb.
Hiko twierdzi, że "granitowa" forma jest rzeczywiście dziką rybą. Po raz pierwszy złowiono ją około 2018 roku gdzieś w centralnej części Javy. Nie był tam bezpośrednio, ale byli to jego przyjaciele. Jak napisał mi w prywatnej rozmowie, w Indonezji prawdopodobnie nadal istnieje kilka nieopisanych gatunków ryb Channa. Jak również w Indiach i Birmie. Miejsce występowania tych "granitowych" limbata jest podobno bardzo odległe od miejsca występowania klasycznych gatunków limbata. Napisał do mnie, że nie rozumie, dlaczego niektórzy hodowcy w Europie uważają, że jest to hybryda? Powiedział, że uważa tak, ponieważ kiedy ryba została po raz pierwszy złowiona, niektórzy Malezyjczycy nadali jej nazwę "liorna" ze względu na oznaczenia. Ale z pewnością nie ma to nic wspólnego z ornatipinnis i hybrydyzacją.

Załączył również zdjęcie ryby złowionej na wolności.
Dodaję też link do jego bloga, jeśli ktoś jest zainteresowany.

https://hiko-hermawan.blogspot.com/2014/

Ciekawe informacje.
Ale mysle ze tutaj sa potrzebne dokladne badania naukowe tych ryb zeby stwierdzic czy jest to naprawde inna odmiana limbata,jakas hybryda a moze zupelnie inny i oddzielny gatunek.
Bez takich badan mozemy sobie tylko przypuszczac i zgadywac co to jest.
10
Wężogłowy / Odp: Channa limbata z góry Lawu
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Peterek dnia 02 Lipca 2025, 00:42 »
Pieknie sie prezentuje ten azjatycki biotop !  8)
Na filmiku widac ze reszta bandy ma szacunek do dominujacej sztuki Alfa.
No i gurami dodaja swietnego efektu.

czekam na zdjęcia z bliska, aby zobaczyć, czy jest jakaś różnica między tymi "Law" w porównaniu do klasycznej formy limbata?

Ja tez :)
Strony: [1] 2 3 ... 10