Autor Wątek: Oswietlenie podczas zimowania  (Przeczytany 6519 razy)

Peterek

• Moderator Globalny
  • Ekspert
Oswietlenie podczas zimowania
« dnia: 22 Października 2024, 20:11 »
Witam :)
Pytanie do hodowcow gatunkow subtropikalnych i nietylko.
Do ilu skracacie czas oswietlenia podczas zimowania zeby nieucierpialy Wasze rosliny?
W moim przypadku jest to pistia.
Slyszalem ze minimum to 5-6 godzin dziennie.
A jakie jest Wasze zdanie i Wasze doswiadczenie?

head66y6

• Zaawansowany użytkownik
Odp: Oswietlenie podczas zimowania
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Października 2024, 21:53 »
Moje osobiste i doświadczenia w zbiornikach subtropikalnych bez grzałki w mieszkaniu, temperatura wody około 19°C przez 3 miesiące (grudzień, styczeń, luty), przyciemnione światło przez 4 godziny dziennie. W zbiornikach używam tylko średnich i dużych Anubiasów, gatunków Microsorium i nad powierzchnią przerośniętych korkowców Epipremnum. Nie nawożę, nie podmieniam wody i nie dopuszczam do parowania.
Anubias - absolutnie żadnych problemów
Microsorium - po 3 miesiącach wyrywam kilka żółtych/brązowych liści i dalej jest dobrze
Epipremnum - również bez problemów 

Przez lata próbowałem innych, zwykłych roślin, ale żółkły, zrzucały liście i gniły. Wypróbowałem te 3 gatunki.

Marssin

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Października 2024, 21:40 »
Hej! Pełny cykl fotosyntezy u tropikalnych roślin wodnych trwa nie mniej niż 7 godzin.

Moim zdaniem zejście poniżej tej granicy jest możliwe przy roślinach zimnolubnych/zimujących. Szerokie pole do popisu byłoby przy tzw. roślinach do oczek wodnych (nie wszystkich), szczególnie, jeżeli chciałbyś zimować także rośliny (niektóre gatunki zamierają a na dno opadają przetrwalniki). Wiele zależy także od temperatury - jeżeli nie schodzisz poniżej 16-18 stopni, taka pistia powinna sobie spokojnie przeżyć. Podobnie większość gatunków strzałki, wywłócznika, grzybieni.

lanner1

• Ekspert
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Października 2024, 11:55 »
A tak a propos gatunków np. roślin w naszych akwariach
https://www.gov.pl/web/rdos-katowice/lista-inwazyjnych-gatunkow-obcych-igo-poszerzona
file:///C:/Users/Administrator/Downloads/Lista_IAS_UE_i_PL_poszerzona_88_UE_i_31_PL.pdf
status pistii od 02.08.2024 r.

Peterek

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Listopada 2024, 18:58 »
Bardzo dziekuje Panowie za Wasze odpowiedzi :)
Najnizsza temperature podczas zimowania bede mial 15c.
Przez cale zimowanie bedzie wahanie temperatury miedzy 15c a 17c.
Dodam ze rok temu tak zrobilem i pistia przezyla bez zadnego problemu ale swiecilem wtedy 7 godzin dziennie.
W tym roku chce skrocic czas do 4 godzin jak napisal Head66y6.
Jesli pistia padnie to trudno.
Zakupie nowa.
Ale takze sprawdze przy okazji pistie czy wytrzyma angielska zime poniewaz mam w ogrodzie beczke z woda i wrzucam tam pistie jak juz mam jej za duzo w akwarium.

lanner1

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Stycznia 2025, 22:52 »
Nie do końca się z Wami zgadzam, Panowie. W miesiącach zimowych np. w Assam jest bardzo słonecznie a dzień trwa powyżej 10 godzin. Zimowanie ryb sprowadza się do ukrycia w norze, bo woda znika ze zbiornika ( a tam światło ma chyba małe znaczenie)   i spadku temperatury. Jeżeli w naszym akwarium ryba nie jest ukryta nie powinno być w ogóle światła, albo bardzo słabe. Jeśli ryba jest w ukryciu to można świecić tyle co w ich naturze. Oczywiście inna sprawa to zimowe formy przetrwalniko roślin. Popatrzcie na natężenie światła w okresie opadów monsunowych przy grubej warstwie chmur i ciągłych opadach. Jest ciemniej niż zimą. I tu zagwozdka- powinniśmy symulować deszcz prowokując do tarła a niektóre rośliny pływające nie lubią wody na liściach.

Peterek

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Stycznia 2025, 23:07 »
Widze ze pistia mi umiera przy 4 godzinach oswietlenia dziennie.
W zeszlym roku swiecilem 7 godzin i zaslonila mi pieknie cala tafle.
Jak mi kompletnie padnie to mozliwe ze na przyszle zimowanie wogole niebede swiecil jak piszesz.
Ogolnie asiatica moja plywa po calym akwa i czasami sie schowa gdzies w tubie.
Ale zeby siedziala caly czas ukryta to nie.

Peterek

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Marca 2025, 01:54 »
Zimowanie zakonczone.
Niestety przy swieceniu 4 godzinnym  dziennie i przy temperaturze 16-17c prawie cala pistia mi padla.
Dodam ze rok temu w temperaturze 15-17c ale przy 7 godzinach swiecenia pistia mi pieknie sie rozrosla i zaslonila cala tafle.
Teraz swiece 8 godzin i mam nadzieje ze te ostatnie sztuki odzyja......

lanner1

• Ekspert
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Marca 2025, 09:05 »
U mnie temp. 10.5 i 8 godzin słabszego światła i przeżyła w każdym akwarium. Wniosek nie temperatura a długość świecenia. Jeśli cała tafla jest pokryta roślinami i mamy możliwość zmniejszenia natężenia światła to i tak przy dnie jest ciemno a np w Assam zimą dzień trwa 10 g.

Peterek

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Marca 2025, 09:16 »
Wniosek nie temperatura a długość świecenia.

Z tego wynika ze tak.

Peterek

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Września 2025, 17:00 »
Pistia mi zaimponowala.
Po zimowaniu zostalo mi tylko kilka marnych sztuk i skazalem je na wymarcie.
Bardzo sie pomylilem :P